Indsendelse af svaberprøver

Vejledning til indsendelse af svaberprøver til undersøgelse for aviær influenzavirus (AI) og Newcastle disease virus på Statens Serum Institut (SSI).

Prøverne kan udtages i AI-medie eller som tørre svabere.

Svabere

Svaberpindene skal være sterile vat-svaberpinde på 15 cm, fx:

Rør til tørre svabere

Til tørsvabere skal der anvendes sterile prøverør på 50 mL af plastik (polypropylen/PP) med skruelåg, fri for DNA, DNase og RNase. Rørene skal være ca. 30 mm i diameter og 115 mm høje. Svaberne må ikke være monteret i låget.

Der er flere producenter og forhandlere af rør, fx:

AI-medie

Alternativt til tørsvabere kan anvendes svabere i virustransportmedie fra SSI Diagnostica:

Til en eller to svabere kan anvendes:

Rør med medie opbevares på frost indtil brug. Når svaberne er placeret i mediet skal opbevaring altid være på køl, og aldrig på frost.

Særligt vedr. rutineovervågning af aviær influenza i fjerkræ jf. bekendtgørelse om overvågning for aviær influenza i fjerkræ

Til rutineovervågningen for aviær influenza i fjerkræ kan der pooles 10 kloaksvabere i et centrifugerør på 50 mL og 10 svælgsvabere i et andet centrifugerør på 50 mL. Se information om rør og svaberpinde ovenfor. Prøverne skal udtages af en autoriseret dyrlæge eller veterinærtekniker.

Det er endvidere muligt at indsende kadavere til Københavns Universitet i stedet for svaberprøver. Se information under Aviær influenza overvågning i fjerkræ.

Forsendelse

Bemærk at tørsvabere skal transporteres på køl og være laboratoriet i hænde indenfor 24 timer efter udtagelse.

Labels til mærkning af forsendelse:

Kan printes til labels i størrelse: B: 199,6 mm x H: 143,5 mm x 2 stk.

SSI pakkelabel (PDF)

For rutineovervågningsprøver der skal undersøges jf bekendtgørelse om overvågning af aviær influenza i fjerkræ anvendes SSI AI overvågning pakkelabel. Læs mere her.

Svabere indsendes til:
Statens Serum Institut
Veterinær Diagnostik
PDC, Bygning 85
Artillerivej 5
2300 København S