Autovacciner

Statens Serum Institut distribuerer autovacciner til det veterinære område. Autovacciner kan anvendes mod bakterieinfektioner, hvor der ikke findes markedsførte vacciner.

En autovaccine kan anvendes mod bakterieinfektioner, og der er oftest tale om almindelige forekommende bakterier, som medfører systemiske infektioner hos spæde og unge dyr (septikæmi, arthritis, pneumoni). Autovacciner kan anvendes, når der ikke findes markedsførte vacciner. Der fremstilles autovacciner til svin, høns, kalkuner og fisk.

En autovaccine fremstilles på grundlag af bakterier isoleret fra en specifik besætning og må kun anvendes i samme besætning eller i den samme epidemiologiske enhed. Autovacciner kan kun anvendes på bakterier, hvortil der ikke findes godkendte kommercielle vacciner. Der anvendes kun dræbte bakterielle autovacciner i Danmark. Produktet er testet for sterilitet men leveres uden dokumentation for effekt eller garanti for evt. bivirkninger.

Ansvar for anvendelse af autovacciner påhviler besætnings-dyrlægen i samråd med besætningsejeren.

Vi rådgiver gerne om muligheder og relevans for produktion af autovacciner. Kontakt SSI’s dyrlægeansvarlige ved at sende mail til vetvaccine_ansog@ssi.dk, og du vil blive ringet op hurtigst mulig.

SSI samarbejder med Vaxxinova

De bakteriestammer, som SSI modtager, bliver identificeret og journaliseret, og en subkultur bliver opbevaret på frys som ekstra backup for de isolater, som gemmes hos Vaxxinova.
Instituttet sender bakterieisolat(er) til Vaxxinova, som fremstiller vaccinen, tapper, etiketterer og tester for sterilitet. Vaxxinova gemmer også isolaterne for evt. genbestilling. Autovacciner sendes med kurerpost til SSI, som frigiver den til brug i den pågældende besætning i Danmark.

Eksempler på autovacciner

  • Svin: Staphylococcus hyicus, Streptococcus dysgalactiae subsp. equisimilis, Streptococcus suis diverse serotyper, Haemophilus parasuis diverse serotyper, septikæmiske Escherichia coli
  • Høns: Escherichia coli
  • Kalkuner: Ornithobacterium rhinotracheale, Bordetella avium, Bordetella hinzii

Downloads